Sposób przygotowania:
Mieszane bułeczki
Do wody dodać cukier, łyżeczkę pszennej mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać dokładnie, żeby drożdże się rozpuściły, odstawić na kilka minut. Wszystkie rodzaje mąki, otręby i sól przesypać do miski, wymieszać. Do sypkich składników wlać rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na 6-8 równych części (w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć bułki). Każdą część ciasta zrolować w wałek o długości ok. 25 cm. Wałki wiązać w luźne supły. Końcówki wystające z góry schować pod spód, te z dołu zawinąć do góry. Bułki układać na natłuszczonej blasze. Odłożyć na kilka minut do ponownego podrośnięcia. Piec w 200 stopniach przez ok. 30-40 minut (w zależności od tego jak bardzo lubimy zrumienione).