Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mieszanka warzywna 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywa marynowane można podawać do obiadu.

Mieszanka warzywna 2

Składniki:

Mieszanka warzywna 2

 

Sposób przygotowania:

Mieszanka warzywna 2
Waga warzyw dowolna. Warzywa kroimy w plasterki, dokładnie mieszamy, następnie układamy warstwami w naczyniu. Każdą warstwę posypujemy grubo solą. Po 10 - 12 godzinach warzywa puszczą sok, wówczas dobrze je odciskamy, przekładamy do naczynia i zalewamy wrzącą wodą zmieszaną z octem w stosunku 1:1. Zostawiamy na 24 godziny, a następnie znów odciskamy. Wkładamy warzywa do słojów, na wierzch kładziemy liście wiśni, laurowe i pieprz. Wreszcie zalewamy gorącą wodą z octem ( na 1 l wody dodajemy 400 ml octu 10%).