Sposób przygotowania:
Migdałowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Miękkie masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy zwykły cukier i 2 łyżki cukru waniliowego i jedno jajko i całość miksujemy na puszystą masę. Dodajemy drugie jajko i likier pomarańczowy i miksujemy. Dosypujemy 60g mielonych migdałów, proszek do pieczenia, mąkę. Dodajemy też jogurt i całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch posypujemy 10g mielonych migdałów. Układamy rabarbar, który delikatnie wciskamy w ciasto. Posypujemy 2 łyżeczkami cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i płatkami migdałowymi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.