Sposób przygotowania:
Migdałowiec z wiśniamiEtap 1

Ciasto: Palmę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierać. Stopniowo dodawać mleko nie przerywając ucierania.
Etap 2

Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Etap 3

Ciasto rozłożyć do dwóch dużych natłuszczonych i posypanych mąką blaszek.
Etap 4

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać szklankę cukru. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.
Etap 5

Pianę podzielić na dwie części, każdą rozłożyć na jednej części ciasta.
Etap 6

Na pianie z białek rozsypać płatki migdałowe.
Etap 7

Oba ciasta piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut każde. Upieczone ciasta dobrze ostudzić.
Etap 8

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.
Etap 9

Na jednej części ciasta rozłożyć odsączone wiśnie.
Etap 10

Zalać je tężejącymi galaretkami wiśniowymi, odłożyć do stężenia.
Etap 11

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix.
Etap 12

Do bitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Etap 13

Masę rozłożyć na wiśniach w galaretce wiśniowej.
Etap 14

Przykryć drugą częścią ciasta. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.