Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Migdałowiec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę pracochłonne w wykonaniu ciasto, ale smak wynagradza trudy związane z jego przygotowaniem... Doskonałe zarówno do popołudniowej kawki, jak i na rodzinne uroczystości:)

Migdałowiec z wiśniami

Składniki:

Migdałowiec z wiśniami

Ciasto:

  • 1 kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 10 łyżek mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana z białek:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • 15 dkg płatków migdałowych
  • 50 dkg wiśni z kompotu bez pestek
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Migdałowiec z wiśniami

Etap 1

Migdałowiec z wiśniami
Miękka palma ucierana z cukrem na puszysty krem.

Ciasto: Palmę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierać. Stopniowo dodawać mleko nie przerywając ucierania.

Etap 2

Migdałowiec z wiśniami
Puszyste ciasto przygotowane ze wszystkich składników.

Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Migdałowiec z wiśniami
Gotowe ciasto rozłożone do dwóch blaszek.

Ciasto rozłożyć do dwóch dużych natłuszczonych i posypanych mąką blaszek.

Etap 4

Migdałowiec z wiśniami
Białka jaj ubite z cukrem na sztywną pianę.

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać szklankę cukru. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.

Etap 5

Migdałowiec z wiśniami

Pianę podzielić na dwie części, każdą rozłożyć na jednej części ciasta.

Etap 6

Migdałowiec z wiśniami

Na pianie z białek rozsypać płatki migdałowe.

Etap 7

Migdałowiec z wiśniami

Oba ciasta piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut każde. Upieczone ciasta dobrze ostudzić.

Etap 8

Migdałowiec z wiśniami

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.

Etap 9

Migdałowiec z wiśniami

Na jednej części ciasta rozłożyć odsączone wiśnie.

Etap 10

Migdałowiec z wiśniami

Zalać je tężejącymi galaretkami wiśniowymi, odłożyć do stężenia.

Etap 11

Migdałowiec z wiśniami

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix.

Etap 12

Migdałowiec z wiśniami

Do bitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.

Etap 13

Migdałowiec z wiśniami

Masę rozłożyć na wiśniach w galaretce wiśniowej.

Etap 14

Migdałowiec z wiśniami

Przykryć drugą częścią ciasta. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.