Sposób przygotowania:
Migdałowiec z wiśniamiEtap 1
Ciasto: Palmę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierać. Stopniowo dodawać mleko nie przerywając ucierania.
Etap 2
Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Ciasto rozłożyć do dwóch dużych natłuszczonych i posypanych mąką blaszek.
Etap 4
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać szklankę cukru. Ubijać, aż piana zrobi się bardzo sztywna i błyszcząca.
Etap 5
Pianę podzielić na dwie części, każdą rozłożyć na jednej części ciasta.
Etap 6
Na pianie z białek rozsypać płatki migdałowe.
Etap 7
Oba ciasta piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut każde. Upieczone ciasta dobrze ostudzić.
Etap 8
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić.
Etap 9
Na jednej części ciasta rozłożyć odsączone wiśnie.
Etap 10
Zalać je tężejącymi galaretkami wiśniowymi, odłożyć do stężenia.
Etap 11
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix.
Etap 12
Do bitej śmietany dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
Etap 13
Masę rozłożyć na wiśniach w galaretce wiśniowej.
Etap 14
Przykryć drugą częścią ciasta. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.