Sposób przygotowania:
Migdałowy makowiec z jabłkami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę w bardzo dużej misce, bo ciasta wychodzi sporo.
Dodać kakao, mielone migdały, grysik, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dosypać zmielony suchy mak oraz ew. aromat migdałowy. Wymieszać mikserem do połączenia dolewając stopniowo olej.
Obrać i utrzeć na dużych oczkach jabłka o winnym smaku, dodać do masy i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać ciasto do dużej płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180*C (dolna i górna grzałka) i włożyć blachę - piec 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto polać stopioną gorzką czekoladą.
Dodać kakao, mielone migdały, grysik, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dosypać zmielony suchy mak oraz ew. aromat migdałowy. Wymieszać mikserem do połączenia dolewając stopniowo olej.
Obrać i utrzeć na dużych oczkach jabłka o winnym smaku, dodać do masy i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać ciasto do dużej płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180*C (dolna i górna grzałka) i włożyć blachę - piec 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Chłodne ciasto polać stopioną gorzką czekoladą.