Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 278]

Migdałowy makowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo przyjemne ciasto makowe - smaczne, wilgotne, nieskomplikowane :) Nie wymaga też zagniatania drożdżowego ciasta i zawsze się udaje :)

Migdałowy makowiec z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Migdałowy makowiec z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Migdałowy makowiec z jabłkami
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę w bardzo dużej misce, bo ciasta wychodzi sporo.

Dodać kakao, mielone migdały, grysik, proszek do pieczenia i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dosypać zmielony suchy mak oraz ew. aromat migdałowy. Wymieszać mikserem do połączenia dolewając stopniowo olej.

Obrać i utrzeć na dużych oczkach jabłka o winnym smaku, dodać do masy i wymieszać bardzo dokładnie. Przelać ciasto do dużej płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180*C (dolna i górna grzałka) i włożyć blachę - piec 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Chłodne ciasto polać stopioną gorzką czekoladą.
Migdałowy makowiec z jabłkami
Puszystą masę jajeczną zmiksować z kakao i migdałami.
Migdałowy makowiec z jabłkami
Dodać mąkę, mak i olej - miksować na gładkie ciasto.
Migdałowy makowiec z jabłkami
Jabłka obrać, grubo utrzeć i wmieszać do ciasta.
Migdałowy makowiec z jabłkami
Gotowe ciasto przelać do dużej i szerokiej formy.