SUPERPRZEPIS

Makowiec z jabłkami i wiśniami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Makowiec z jabłkami i wiśniami Więcej zdjęć (2)

Makowiec na kruchym cieście z dodatkiem jabłek, które sprawiają, że ciasto jest wilgotne. Wiśnie wnoszą delikatną kwaskową nutę, przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze.

Składniki:

Makowiec z jabłkami i wiśniami

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku od pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150g masła
  • 2 żółtka

MASA MAKOWA:

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami i wiśniami

ETAP 1:

Makowiec z jabłkami i wiśniami
Na wytłuszczoną formę zetrzeć większą część schłodzonego ciasta.

Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać kawałki zimnego masła, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Około 1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć gwiazdki. Zarówno gwiazdki jak i pozostałe ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny. Ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na spód formy o wymiarach 21x30cm. Wcześniej nasmarowałam ją masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15 min.

ETAP 2:

Makowiec z jabłkami i wiśniami
Otartą skórkę z pomarańczy wymieszać z zaparzonym i zmielonym makiem.

Wodę z mlekiem zagotować i zalać mak, tak aby był całkowicie przykryty. Kiedy napęcznieje zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, na drobnym sitku. Użyłam już zmielonego maku, który wsypałam do zagotowanego mleka z wodą i odstawiłam na godzinę. Do maku zetrzeć skórkę z pomarańczy i wymieszać.

ETAP 3:

Makowiec z jabłkami i wiśniami
Na końcu wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem dodając zmielony mak, stopione masło i kaszę manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy makowej. Wszystkie białka (4 szt) ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać.

ETAP 4:

Makowiec z jabłkami i wiśniami
Masę makową wyrównać i ułożyć na niej gwiazdki.

Wyłożyć na podpieczony kruchy spód i wyłożyć wiśnie wciskając je w masę. Ułożyć na wierzchu gwiazdki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około godzinę. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego