Sposób przygotowania:
Makowiec z jabłkamiciasto kruche
Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, jajka proszek do pieczenia i cukier- wszystko razem siekamy, a jak już będzie w formie kruszonki szybko zagniatamy.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części- 1/3 i 2/3
Tą mniejszą część dajemy do lodówki, większą rozwałkowujemy na blachę- dziurkujemy widelcem.
mak
Mak (najlepiej przygotować dzień wcześniej) zalewamy wodą tak, żeby było 1.5 cm nad makiem i gotujemy 20 minut.
Ugotowany mak przelewamy na ściereczkę, odcedzamy z wody lekko wykręcając - zostawiamy do odparowania i ostudzenia.
Zimny mak mielimy 2-3 razy.
masa makowa
Rodzynki, orzechy i migdały zalewamy wodą i odstawiamy na 2-3 godziny.
Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo do niego cukier i żółtka , a następnie zmielony mak, kaszę manną i bakalie.
Na końcu dodajemy białka i mieszamy juz delikatnie szpatułką.
ciasto
Masę przekładamy na ciasto.
Ciasto które mamy odłożone i jest przeznaczone na górę ciasta wałkujemy na stolnicy podsypaną mąką i wykrawamy dowolne kształty układamy dość ścisło.
Wystarczy to ciasto tylko zetrzeć na tarce, lub ozdobić w taki sposób jaki chcemy :)
Ciasto pieczemy w 180 st przez 40- 45 minut