czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Milka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto jest dość słodkie, więc idealne do kawy.

Milka

Składniki:

Milka

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jaj,
  • czubata szkl. mąki,
  • szkl. cukru,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

 

 

  • POLEWA:
  • 14 dag mlecznej czekolady "Milki",
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 1/2 łyżki cukru,
  • 10 dag margaryny.

 

 

Sposób przygotowania:

Milka
1. Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Dodać proszek do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

2. W 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem. Do reszty mleka dodać czekoladę, zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.

3. Składniki polewy połączyć, rozpuścić i przestudzić.

4. Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, schładzać 10 min. Następnie polać połową polewy, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę kremu i ponownie schładzać 10 min. Polać resztą polewy.