marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mini-babeczki ponczowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki stopniowo dodawać do miski i zmieszać mikserem ręcznym.Piekarnik rozgrzać,formę silikonową natłuścić,napełnić otworki.

Mini-babeczki ponczowe.

Składniki:

Mini-babeczki ponczowe.

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół kostki margaryny"Kasia",
  • szklanka cukru białego,
  • 5 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki ponczu,
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub pomarańczowego,
  • cukier puder do posypki,
  • tłuszcz do blachy
  • oraz forma silikonowa do babeczek o 15 wgłębieniach i 3 kszta
  • łtach.

Sposób przygotowania:

Mini-babeczki ponczowe.
Jajka utrzeć z cukrem i margaryną mikserem ręcznym,dodając st-
-opniowo poncz,aromat migdałowy lub pomarańczowy,a na koniec mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia,miksując za każdym razem.Rozgrzać piekarnik do 175 st.C,natłuścić formę
na babeczki i napełniać ciastem wgłębienia o kształcie babeczek
w 3 wariantach.Wstawić formę do piekarnika i piec niecałą godzinę,a przed końcem pieczenia wsadzić patyk długi w jedną z babeczek-jak nie jest oblepiony ciastem to są gotowe do wyjęcia.
Po upieczeniu wyjąć,ostudzić i delikatnie wybić z formy,obracając ją do góry dnem prosto na deskę do chleba czy na półmisek.Posypać babeczki cukrem pudrem po wierzchu.