szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

calzone mini sylwestrowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jest to calzone wydane w wersji mini,nie rozwala się, jest łatwe do zjedzenia w ręku i nie trzeba jeść "wielkiego pieroga";

calzone mini sylwestrowe

Składniki:

calzone mini sylwestrowe

 

  • ciasto calzone:
  • 7 gram mokrych drożdży
  • 1/2 łyżeczko soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1 szklanka letniej wody
  • olej do wysmarowania naczynia
  • na farsz:
  • pół średniej kostki sera gouda
  • pół kostki sera feta
  • 3/4 opakowania małej saszetki zielonych oliwek
  • 10 grubo krojonych plastrów salami
  • pół dużej czerwonej papryki
  • 2 niewielkie pomidory bez skórki
  • bazylia,pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku posiekane

 

  • podajemy do wyboru sos czosnkowy lub keczup

 

Sposób przygotowania:

calzone mini sylwestrowe
wyrabiamy ciasto: na stolnicy wysypujemy dokładną ilość mąki, drożdży,soli,cukru i bazylii,wszystko razem mieszamy, ku środkowi robimy dziurkę,dolewamy stopniowo oliwę z oliwek i wodę, wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie robimy z niego kulkę,wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia,przykładamy wysmarowaną tłuszczem folią.Odstawiamy w ciepłe miejsce (np.grzejnik) na około 2godziny,póki ciasto nie wyrośnie. Przygotowujemy farsz.Trzemy żółty ser, ucieramy fetę,przyprawiamy posiekanymi ząbkami czosnku,dodajemy oliwki,różnie pokrojone; Salami kroimy na cienkie paski i dodajemy do farszu;paprykę kroimy w kostkę,z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy jak najdrobniej.Dodajemy bazylii do smaku,może być odrobina oregano; Gdy ciasto jest już gotowe rozwałkowujemy je na gładki,cienki placek kwadratowy.Następnie przecinamy go na cztery części-równe kwadraty.Każdy powstały kwadrat jeszcze raz na pół, w ten sposób powstaje 8 równych trójkątów, w każdy z nich wkładamy farsz.Równomiernie rozprowadzamy cały farsz,delikatnie zapinamy pieroga i przyciskamy ciasto na brzegach.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 240stopni na około 15 minut,sprawdzamy czy calzone przybrały złocistego odcienia z chrupiącą skórką.Gotowe.Pyszne.Polecam. Podajemy do tego sos czosnkowy i keczup.