MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Calzone, zielone rożki i gwiazdki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chlebki calzone plus zielone rożki i gwiazdki to bardzo efektowny i syty obiad. Nie tylko domownicy, ale i goście będą zachwyceni wyglądem i smakiem!

Calzone, zielone rożki i gwiazdki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Calzone, zielone rożki i gwiazdki

 

 

  • dodatkowo:
  • 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżka mąki
  • olej

 

  • Farsz:
  • 1/2 szkl. kaszy kuskus
  • 1/4 kostki mięsnej
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 por (biała część)
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 serek Apetina "Pomidory z bazylią"
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka ostrego keczupu
  • 3 łyżki oleju

 

  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Calzone, zielone rożki i gwiazdki
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy letnie mleko i olej, wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut). Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Większą część formujemy w kulę, natłuszczamy olejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Do mniejszego kawałka ciasta dodajemy zielony barwnik spożywczy i łyżkę mąki i ponownie wyrabiamy do dokładnego połączenia. Również robimy kulę, smarujemy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość ponownie krótko wyrabiamy obie części. Jasne dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na okrągłe placki grubości około 4-5mm. Na połowę nakładamy farsz, posypujemy startym serem żółtym, brzegi zwilżamy wodą i sklejamy w duży pieróg, formujemy brzegi. Zielone ciasto wałkujemy na duży placek, wycinamy foremką 2 pary gwiazdek i 2 duże kwadraty. Na 2 gwiazdki i środek kwadratów nałożyć farsz, zwilżyć brzegi i skleić. Brzegi wszystkich nadzianych chlebków zgnieść widelcem - uzyskamy wzorek. Z resztki ciasta robimy ostatni mini chlebek. FARSZ: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem o 1cm wyżej niż kasza, dodajemy 1/4 kostki mięsnej i dokładnie mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy posiekane ząbki czosnku i cebulkę oraz drobno posiekany por. Dodajemy paprykę pokrojoną w malutką kosteczkę, kaszę kuskus, serek , przyprawiamy pieprzem ziołowym i dokładnie mieszamy. Po zdjęciu z gazu dodajemy łyżkę keczupu i dokładnie łączymy. Wszystkie chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Calzone pieczemy pół godziny w 180 stopniach, trójkąty i gwiazdki 20 minut (max 25 minut) - do ładnego zrumienienia.
Calzone, zielone rożki i gwiazdki
Obie kule z ciasta naoliwiamy i odstawiamy
Calzone, zielone rożki i gwiazdki
Do farszu dodajemy po kolei składniki, na końcu keczup
Calzone, zielone rożki i gwiazdki
Na duże chlebki wałkujemy duże koła i nakładamy farsz, sklejamy
Calzone, zielone rożki i gwiazdki
Z zielonego ciasta wykrawamy gwiazdki i kwadraty, następnie je również faszerujemy i sklejamy