bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Mini hamburgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Mini hamburgery bardzo są smaczne i stanowią doskonałą przekąskę na przyjęciach rodzinnych, sylwestrze lub kinderbalu. Doskonale smakują na ciepło i zimno.

Mini hamburgery

Składniki:

Mini hamburgery

 

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka majonezu
  • Przyprawa do kurczaka
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Bułki:
  • 750 gram mąki pszennej
  • 450 ml. Letniej wody
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 jako
  • Ziarna sezamu
  • Dodatkowo:
  • Remolada-sos duński
  • Ketchup
  • Sałata
  • Kilka pomidorów śliwkowych
  • Wykałaczki
  • Kawałek czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Mini hamburgery
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut.

Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Bułeczki rozcinamy na pół, smarujemy ketchupem , układamy listki sałaty, usmażone kotlety, smarujemy remoladą, układamy plasterek pomidora, przykrywamy wierzchnia części bułeczek. W każdego hamburgera wbijamy wykałaczkę, ozdabiamy papryką.

Tagi:

hamburgery