Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Racuszki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Racuszki drożdżowe z dodatkiem tartej dyni oraz skórki kandyzowanej z pomarańczy, posypane cukrem pudrem oraz owocami granatu są pulchne i naprawdę pyszne.

Racuszki dyniowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuszki dyniowe

na ciasto:

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • owoce granatu do posypania racuszków

Sposób przygotowania:

Racuszki dyniowe

Przygotowanie ciasta:

Racuszki dyniowe
W dużej misce wyrabiamy bardzo dokładnie ciasto

Do miski dajemy rozkruszone drożdże. Posypujemy 1 łyżką cukru i mieszamy łyżką do rozpuszczenia.

Następnie dodajemy ciepłe mleko,jajko , mieszamy. Wsypujemy do miski przesianą mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto.

Przygotowanie dyni:

Racuszki dyniowe
Startą dynię na grubych oczkach tarki posypujemy 3 łyżkami cukru

Do utartej dyni wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać. Odstawić na chwilę. Następnie dobrze odciskamy z soku.

Łączenie dyni z ciastem:

Racuszki dyniowe
Odciśniętą dynię oraz skórkę z kandyzowanej pomarańczy dodajemy do ciasta

Do wyrobionego ciasta dodajemy wcześniej przygotowaną ,odciśniętą dynię oraz skórkę z kandyzowanej pomarańczy. Mieszamy dokładnie razem.

Przykrywamy miskę ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.

Smażenie racuszków:

Racuszki dyniowe
Niewielkie racuszki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron po ok. 3 min.

Z wyrośniętego ciasta smażymy niewielkie racuszki na patelni z rozgrzanym olejem. Z obu stron po ok. 3 min.

Po upieczeniu ściągamy racuszki i układamy na ręczniku jednorazowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i posypujemy owocami granatu.