Sposób przygotowania:
Racuszki dyniowePrzygotowanie ciasta:
Do miski dajemy rozkruszone drożdże. Posypujemy 1 łyżką cukru i mieszamy łyżką do rozpuszczenia.
Następnie dodajemy ciepłe mleko,jajko , mieszamy. Wsypujemy do miski przesianą mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto.
Przygotowanie dyni:
Do utartej dyni wsypać 3 łyżki cukru, wymieszać. Odstawić na chwilę. Następnie dobrze odciskamy z soku.
Łączenie dyni z ciastem:
Do wyrobionego ciasta dodajemy wcześniej przygotowaną ,odciśniętą dynię oraz skórkę z kandyzowanej pomarańczy. Mieszamy dokładnie razem.
Przykrywamy miskę ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Smażenie racuszków:
Z wyrośniętego ciasta smażymy niewielkie racuszki na patelni z rozgrzanym olejem. Z obu stron po ok. 3 min.
Po upieczeniu ściągamy racuszki i układamy na ręczniku jednorazowym w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i posypujemy owocami granatu.