Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Mazurek z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapraszam na nietypowy mazurek z fasolą :)

Mazurek z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek z fasolą

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka jogurtu

 

  • Masa z fasoli:
  • ½ kg fasoli Jaś
  • Starta skórka z całej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny ( ½ małej cytryny)
  • Ziarenka z ½ laski wanilii
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka likieru Amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
  • Migdały, rodzynki, jagody goji do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mazurek z fasolą
Ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i szybko zagniatamy.



Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód i boki blachy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.

Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ciasto wystudzić.



Masa z fasoli:


Dzień wcześniej moczymy fasolę, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości – około 60 minut (w tym czasie zagniatamy i pieczemy ciasto). Ugotowaną fasolę odstawiamy do ostygnięcia.

Jagody goji, rodzynki i migdały zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy, migdały obieramy ze skórki.



Do zimnej fasoli dodajemy miód, cytrynę, wanilię, Amaretto i miksujemy na gładką masę.

Przekładamy na ostudzone kruche ciasto, wygładzamy i dekorujemy bakaliami.



Smacznego :)
Mazurek z fasolą
Szybko zagniatamy ciasto z podanych składników
Mazurek z fasolą
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę
Mazurek z fasolą
Ostudzoną fasolę miksujemy i dodajemy pozostałe składniki
Mazurek z fasolą
Gotową masę przekładamy na ostudzone ciasto