Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Mini muffinki z orzechami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

pyszne babeczki - takie poręczne bo na 2 - 3 kęsy

Mini muffinki z orzechami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini muffinki z orzechami i miodem

 

  • SKŁADNIKI MOKRE - 2 średnie jajka
  • 125 g płynnego miodu
  • 70 g maślanki
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 40 g płynnego tłuszczu - masło, margaryna albo olej roślinny

 

  • SKŁADNIKI SUCHE - 120 g mąki pszennej luksusowej
  • 80 g grubo mielonych orzechów laskowych
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 1 g soli
  • 30 g płatków czekolady albo posiekanej drobno czekolady

 

  • KREM - połowa porcji kremu z przepisu https://gotujmy.pl/krem-maslany-z-orzechami-,przepisy,153373.html

Sposób przygotowania:

Mini muffinki z orzechami i miodem
piekarnik nastawiłam na 160 st. C. Do jednej miski wbiłam jajka i dodałam do nich pozostałe mokre składniki, roztrzepałam dobrze widelcem.

Do drugiej miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodałam orzechy, sól i płatki czekoladowe - wymieszałam.

Naszykowałam formę na minii muffinki spryskałam cienko wypadek tłuszczem w sprayu. Składniki suche wrzuciłam do mokrych i zamieszałam łyżką tylko tyle żeby wszystko lekko się połączyło. Nakładałam porcje ciasta do wgłębień. Formę wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam ok. 15 - 20 minut. Po upieczeniu delikatnie wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia.

Gdy babeczki wystygły udekorowałam je kremem przy gotowanym z przepisu https://gotujmy.pl/krem-maslany-z-orzechami-,przepisy,153373.html - przy pomocy rękawa cukierniczego.
Mini muffinki z orzechami i miodem
u jednej misce - większej - roztrzepałam wszystkie mokre składniki
Mini muffinki z orzechami i miodem
w drugiej wymieszałam wszystkie składniki suche
Mini muffinki z orzechami i miodem
wymieszane lekko ciasto nakładałam do wgłębień formy przy pomocy łyżeczki
Mini muffinki z orzechami i miodem
po upieczeniu babeczki wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia