Sposób przygotowania:
Mini pączki w lukrze
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Ja zagniotłam wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki, do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy. Odlewamy 1/4 szklanki, wkruszamy drożdże i dosypujemy do łyżeczce cukru i mąki. Wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, pozostałe mleko oraz przesianą mąkę. Wlewamy rozczyn i spirytus. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy raz jeszcze. odrywamy po kawałeczku i formujemy kuleczki, które jeszcze na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Składniki na lukier ucieramy i smarujemy nim pączki z każdej strony. Odkładamy do wyschnięcia. Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" i nieco go zmodyfikowałam.