pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Mini pączki w lukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pączusie idealne na karnawałowe przyjęcie, albo popołudniową herbatkę.

Mini pączki w lukrze Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mini pączki w lukrze

 

  • Na 40 mini-pączków:

 

  • Ciasto;
  • 60 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • olej do smażenia

 

  • Lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania:

Mini pączki w lukrze
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Ja zagniotłam wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki, do wyrośnięcia. Mleko podgrzewamy. Odlewamy 1/4 szklanki, wkruszamy drożdże i dosypujemy do łyżeczce cukru i mąki. Wymieszać i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, pozostałe mleko oraz przesianą mąkę. Wlewamy rozczyn i spirytus. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy raz jeszcze. odrywamy po kawałeczku i formujemy kuleczki, które jeszcze na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Składniki na lukier ucieramy i smarujemy nim pączki z każdej strony. Odkładamy do wyschnięcia. Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" i nieco go zmodyfikowałam.
Mini pączki w lukrze
Ciasto można wyrobić wieczorem i wstawić do lodówki na noc
Mini pączki w lukrze
Po wyrośnięciu formujemy kulki i odstawiamy jeszcze na chwilę
Mini pączki w lukrze
Na koniec smakołyki smarujemy lukrem i czekamy aż wyschną

Tagi:

ciasto pączki