Sposób przygotowania:
Mini pączusie - cynamonowe kuleczki
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy.Mąkę mieszamy z solą i dwukrotnie przesiewamy. W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione drożdże i wódkę (wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 120 minut. W tym czasie sporządzamy syrop - lukier. Do rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder , cynamon( cynamonu jeślilubimy jego zapach i smak dodajemy nawet 0,5 łyżeczki) i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5- 7 minut W głębokim naczyniu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz - najlepiej olej - i gdy olej jest już gorący formujemy 2 łyżeczkami od herbaty - kuleczki z ciasta i smażymy je na ciemno złoty kolor. Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny tzw. gąbkę aby odciekły z nadmiaru tłuszczu - chociaż gdy dodamy alkohol, tłuszcz nie będzie wsiąkał w kuleczki. gdy kuleczki obeschną przekładamy je na półmisek i oblewamy cynamonowo miodowym lukrem.
Anula
Natala1210
luna