Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczna przekąska coś jak mini pączki

Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

Składniki:

Mini pączusie - cynamonowe kuleczki

 

  • mąka tortowa - 25-30 dag
  • drożdże - 2-3 dag
  • tłuszcz do głębokiego
  • sól - szczypta
  • alkohol 25 ml
  • ciepła woda
  • syrop :
  • miód płynny wielokwiatowy 100 - 150 ml
  • cukier puder -100 g
  • ciepła woda - 100 -125 ml
  • zmielony cynamon - 1/4-1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mini pączusie - cynamonowe kuleczki
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy.Mąkę mieszamy z solą i dwukrotnie przesiewamy. W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione drożdże i wódkę (wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 120 minut. W tym czasie sporządzamy syrop - lukier. Do rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder , cynamon( cynamonu jeślilubimy jego zapach i smak dodajemy nawet 0,5 łyżeczki) i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5- 7 minut W głębokim naczyniu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz - najlepiej olej - i gdy olej jest już gorący formujemy 2 łyżeczkami od herbaty - kuleczki z ciasta i smażymy je na ciemno złoty kolor. Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny tzw. gąbkę aby odciekły z nadmiaru tłuszczu - chociaż gdy dodamy alkohol, tłuszcz nie będzie wsiąkał w kuleczki. gdy kuleczki obeschną przekładamy je na półmisek i oblewamy cynamonowo miodowym lukrem.