Sposób przygotowania:
Mini pizze Eli z krewetkamiprzygotowanie ciasta
Pokruszone drożdże wsypać do ciepłej wody. Do drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i wymieszać. Garnuszek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, olej, sól i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
marynowanie krewetek
Krewetki rozmrozić, usunąć skorupki i ogonki. Krewetki osuszyć papierowym ręcznikiem. Natkę pietruszki opłukać. osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę. Krewetki włożyć do miski, dodać czosnek, natkę pietruszki i olej. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 24 godziny.
przygotowanie składników
Krewetki wyjąć z marynaty. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w plastry.
przygotowanie sosu
Do miski wyłożyć majonez, śmietanę, dodać czosnek granulowany i wymieszać.
Przygotowanie pizzy
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej części ciasta uformować placek i ułożyć na dużej blasze. Placki posmarować sosem czosnkowym. Na pizzach ułożyć plastry pomidorów i krewetki.
Przygotowanie pizzy cd
Ser mozzarella zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizze. Blachę z pizzą włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. Piec pizze około 30 minut aż się zrumienią. Pizze podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!