Sposób przygotowania:
Pizza z przyprawą bałkańskąETAP 1:
Do przesianej mąki pokruszyć świeże drożdże, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę i wyrabiać ręcznie lub mieszadełkami przez kilka minut. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać sól, oliwę i przyprawę bałkańską, wyrabiać około 10 minut. Następnie uformować placek, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Boczek pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni, dodać pokrojony por z cebulą, zeszklić.
ETAP 3:
Wsypać posiekane pieczarki i boczniaki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
ETAP 4:
Majonez włożyć do miseczki, dodać zmiażdżony czosnek, paprykę i zioła prowansalskie, wymieszać.
ETAP 5:
Przygotowanym sosem posmarować wyrośnięte ciasto wyłożyć grzyby i plasterki salami.
ETAP 6:
Po wierzchu posypać startym na tarce żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z przygotowaną pizzą i piec około 12-15 minut.
SylaUla