Sposób przygotowania:
Mini pizze - pierożki
Robimy ciasto drożdżowe. W misce robimy rozczyn. Kruszymy drożdże dodajemy 2 łyżeczki cukru ,mieszamy dolewamy trochę ciepłego mleka mieszamy posypujemy mąką ok 2 łyżeczki i odstawiamy do wyrośnięcia .Do dużej miski wsypujemy ok 1/2 kg mąki solidy do smaku . Dodajemy wyrośnięty rozczyn .Mieszamy dodajemy mleko lub wodę i olej ok 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto . Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinamy mały kawałek i rozwałkowujemy go na okrąg . Smarujemy pastą pomidorową posypujemy przyprawą do pizzy .Zostawiamy brzeg ok 1 cm bez pasty pomidorowej żeby dobrze się sklejało . Wędlinę kroimy w kosteczkę ,cebulę obieramy i kroimy w piórka . Dajemy na środek okręgu pokrojoną wędlinę ,cebulkę i ser zółty zlepiamy w pieroga. Robimy tak do wykończenia ciasta . Pierogi układamy na blasze. Pieczemy ok 20 min w 200 stopniach . Podajemy z ketchupem i sosem czosnkowym
kołczu
iwa643
dziękuję ,dodam ze zostało kilka na drugi dzień do piecyka i były super pyszne i świeżutkie