Sposób przygotowania:
Mini ptysie z kremem waniliowymPrzygotowanie ciasta:
W rondelku zagotowujemy wodę z margaryną. Wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zacznie być gładkie i będzie odchodzić od naczynia. Następnie ściągamy z ognia.
Przekładamy do miski od miksera i miksujemy ciasto wbijając stopniowo po 1 jajku. Gotowe ciasto powinno być gładkie i lśniące. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia na ok. 1/2 godziny.
Formowanie ptysi:
Blaszkę do pieczenia ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.
Na przygotowaną blaszkę za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy w odstępach małe kółeczka o średnicy ok. 2,5 cm i wysokości ok. 3 cm.
Pieczenie ptysi:
Blaszkę z przygotowanymi ptysiami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i pieczemy ok 25 min.
Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.
Wystudzone ptysie przekrawamy wzdłuż na pół.
Przygotowanie kremu:
Mleko,cukry i jajko bardzo dokładnie roztrzepujemy w rondelku. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając trzepaczką gotujemy do momentu aż masa jajeczna będzie gęsta (ok. 1/2 godziny).
Gdy masa będzie gęsta ściągamy z ognia i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej a pod sam koniec parę kropli aromatu waniliowego.
Etap końcowy:
Przekrojone ptysie nadziewamy za pomocą szprycy kremem waniliowym.
Posypujemy cukrem pudrem.
mocsłodkości
Agnieszka Rec
Czekoladka 2