Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 511]

Mini ptysie z kremem waniliowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne ptysie w wersji mini nadziane kremem waniliowym. Posypane cukrem pudrem wyglądają i smakują pysznie.

Mini ptysie z kremem waniliowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mini ptysie z kremem waniliowym

na ciasto:

na krem:

  • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • parę kropli ekstraktu z prawdziwej wanilii

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mini ptysie z kremem waniliowym

Przygotowanie ciasta:

Mini ptysie z kremem waniliowym
Ciasto ptysiowe powinno być gładkie i lśniące

W rondelku zagotowujemy wodę z margaryną. Wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto zacznie być gładkie i będzie odchodzić od naczynia. Następnie ściągamy z ognia.

Przekładamy do miski od miksera i miksujemy ciasto wbijając stopniowo po 1 jajku. Gotowe ciasto powinno być gładkie i lśniące. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia na ok. 1/2 godziny.

Formowanie ptysi:

Mini ptysie z kremem waniliowym
Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy małe ptysie

Blaszkę do pieczenia ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na przygotowaną blaszkę za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy w odstępach małe kółeczka o średnicy ok. 2,5 cm i wysokości ok. 3 cm.

Pieczenie ptysi:

Mini ptysie z kremem waniliowym
Ptysie po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy

Blaszkę z przygotowanymi ptysiami wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i pieczemy ok 25 min.

Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Wystudzone ptysie przekrawamy wzdłuż na pół.

Przygotowanie kremu:

Mini ptysie z kremem waniliowym
Krem waniliowy powinien być gładki i bardzo puszysty

Mleko,cukry i jajko bardzo dokładnie roztrzepujemy w rondelku. Stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając trzepaczką gotujemy do momentu aż masa jajeczna będzie gęsta (ok. 1/2 godziny).

Gdy masa będzie gęsta ściągamy z ognia i studzimy.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Następnie ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej a pod sam koniec parę kropli aromatu waniliowego.

Etap końcowy:

Mini ptysie z kremem waniliowym
Mini ptysie po nadzianiu kremem posypujemy cukrem pudrem

Przekrojone ptysie nadziewamy za pomocą szprycy kremem waniliowym.

Posypujemy cukrem pudrem.