Sposób przygotowania:
Mini serniczki czereśnioweETAP 1
SPÓD: Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszamy.
ETAP 2
Następnie dodajemy do nich kakao oraz masło. Składniki dokładnie ugniatamy, by powstała jednolita masa. Gotową dzielimy na 6 części i wykładamy nią spody przygotowanych obręczy.
ETAP 3
MASA SEROWO- CZEREŚNIOWA:
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy około 15 -20 minut. Owoce powinny puścić sok i zmięknąć.
Uzyskany sos owocowy zdejmujemy i delikatnie studzimy. Szklankę otrzymanego sosu miksujemy, pozostałą część pozostawiamy. Ja użyłam ją do podania deseru.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie szklankę zmiksowanych wcześniej czereśni. Masę możemy dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem. Użyte czereśnie były jednak mocno dojrzale i słodkie, więc ten etap pominęłam.
ETAP 4
Na koniec wlewamy żelatynę. Masę serowo- czereśniową dokładnie miksujemy i rozlewamy do wyłożonych obręczy (zalewając herbatnikowe spody). Deser odstawiamy na minimum 1 godzinę do chłodu.
ETAP 5
WYKOŃCZENIE:
Serniczki delikatnie wyjmujemy z obręczy.
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną dekorujemy wierzch deserków. Na górze układamy świeże owoce. Deser można podawać od razu po dekoracji lub schłodzić, by czekolada zastygła.
marcinka