SUPERPRZEPIS

Mini serniczki czereśniowe

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Mini serniczki czereśniowe Więcej zdjęć (2)

Niewątpliwie warto poświęcić czas by przygotować ten deser:). Małe serniczki pięknie się prezentują i pysznie smakują!

Składniki:

Mini serniczki czereśniowe

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • Spód:
  • 200 gram kakaowych herbatników,
  • 50 gram masła,
  • płaska łyżka kakao
  • Masa serowo - czereśniowa:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 gram sera białego ( u mnie z wiaderka),
  • ok 400 gram czereśni dojrzałych,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • 50 gram czekolady deserowej,
  • 1 łyżka mleka,
  • świeże czereśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Mini serniczki czereśniowe

ETAP 1

Mini serniczki czereśniowe
Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszamy.

SPÓD: Herbatniki przekładamy do miski i rozkruszamy.

ETAP 2

Mini serniczki czereśniowe
Gotową masę przekładamy do obręczy

Następnie dodajemy do nich kakao oraz masło. Składniki dokładnie ugniatamy, by powstała jednolita masa. Gotową dzielimy na 6 części i wykładamy nią spody przygotowanych obręczy.

ETAP 3

Mini serniczki czereśniowe
Do ubitej śmietanki i sera dodajemy mus owocowy

MASA SEROWO- CZEREŚNIOWA:
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy około 15 -20 minut. Owoce powinny puścić sok i zmięknąć.
Uzyskany sos owocowy zdejmujemy i delikatnie studzimy. Szklankę otrzymanego sosu miksujemy, pozostałą część pozostawiamy. Ja użyłam ją do podania deseru.
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser, a następnie szklankę zmiksowanych wcześniej czereśni. Masę możemy dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem. Użyte czereśnie były jednak mocno dojrzale i słodkie, więc ten etap pominęłam.

ETAP 4

Mini serniczki czereśniowe
Masę serowo- czeresniową przekładamy do obręczy

Na koniec wlewamy żelatynę. Masę serowo- czereśniową dokładnie miksujemy i rozlewamy do wyłożonych obręczy (zalewając herbatnikowe spody). Deser odstawiamy na minimum 1 godzinę do chłodu.

ETAP 5

Mini serniczki czereśniowe
Przed podaniem deserki dekorujemy rozpuszczoną czekoladą

WYKOŃCZENIE:
Serniczki delikatnie wyjmujemy z obręczy.
Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Płynną dekorujemy wierzch deserków. Na górze układamy świeże owoce. Deser można podawać od razu po dekoracji lub schłodzić, by czekolada zastygła.