Sposób przygotowania:
Mini serniczki dyniowe
Jest to przepis na sernik pieczony w tortownicy, ale ponieważ przygotowałam go z połowy podanych składników wykorzystałam małe foremki. - Herbatniki zmiksować, masło roztopić. Składniki połączyć w misce na jednolitą masę i wyłożyć foremki /tortownicę/.Masę dokładnie ubić. Foremki wstawić do lodówki na ok.30 min. - Dynię pokroić w kostkę i udusić do miękkości ok.20 min. w rondelku z niewielką ilością wody /ok.50 g/. Wystudzić. - Ser i cukier umieścić w mikserze, dodać ugotowaną dynię i krótko zmiksować. - Dodać cynamon , imbir , szczyptę soli, sok z cytryny śmietanę i miksując na małych obrotach dodawać po jednym jajku. Masa powinna być gładka, a składniki dokładnie połączone. -Gotową masą wypełnić foremki / tortownicę/ z przegotowanym kruchym spodem z herbatników. -Piec ok.45 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C. -Upieczone ciasto pozostawić jeszcze przez kilkanaście minut w zgaszonym piekarniku. -Serniczki / sernik / wystudzić. -Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ozdobić dowolnie schłodzone serniczki.
-Natka-
edytaha
marietta