Sposób przygotowania:
Strucla z makiem 3
CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą i po ich połączeniu wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie się kleiło. Wyjmujemy ciasto zmiski i kilkakrotnie tłuczemy nim o stolnicę. Następnie wkładamy z powrotem ciasto do miski i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 identyczne części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt. Możesz skorzystać z gotowej masy makowej lub przygotować ją tak jak ja. MASA MAKOWA: Mak zalej zimną wodą tak aby był cały pokryty wodą oki 2 cm nad nim. Następnie gotuj na małym ogniu ok 1h. Po ostygnięciu zmiel maszynką na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodaj ubite na sztywną pianę białko, bakalie i cukier. Po dokładnym wymieszaniu masa makowa jest gotowa Na rozwałkowane ciasto nałóż 1/2 masy makowej, rozsmaruj po całym placku zostawiając ok 0,5 cm wolnego jenego brzegu. Następnie zacznij zwijać struclę zaczynając od dłuższego posmarowanego masą makową brzegu. Na sam koniec sklej dobrze końce strucli. Możesz ułożyć na wierzchu kawałki orzechów lub startymi na miałko orzechami i posmaruj roztrzepanym białkiem. Włóż do uprzednio nagrzanego piekarnika do 160*C ( bez termoobiegu ) lub 140*C ( z termoobiegiem ). Piecz strucle ok 30-40 min. Po ostygnięciu możesz strucle polać lukrem Smacznego