Sposób przygotowania:
Zwijaniec z makiem
Drożdże rozczynić z 1 szklanka ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru, przykryć i postawić w ciepłym miejscu aby wyrosły. Jajka utrzeć do białości z połową cukru. Masło rozpuścić w rondelku. Gdy drożdże wyrosną, zrobić dołek w mące wsypanej do miski, wlać drożdże, jaja, masło, resztę mleka, dosypać resztę cukru, dodać skórkę z cytryny i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, dodając stopniowo tyle mąki, aby miało dostateczną gęstość. Spróbować czy jest dość słodkie, jeśli nie dodać cukru do smaku. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasta do podwójnej objętości podzielić je na połowę, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować lekko na podłużny prostokąt i nałożyć nadzienie, rozprowadzić je równomiernie, zwinąć ciasto w ciasny wałek i ułożyć w wysmarowanej masłem formie i pozostawić do wyrośnięcia. Potem posmarować jajem i piec w dosyć ciepłym piekarniku, piec 45 minut.
Nadzienie z maku:
Mak utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy.
Nadzienie z maku:
Mak utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy.