sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Dyniowa strucla z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Drożdżowa strucla z dodatkiem dyni w nietypowym kształcie. Smakuje i wygląda wspaniale. Jest nie tylko efektowną ozdobą ale również pysznym ciastem.

Dyniowa strucla z makiem

Składniki:

Dyniowa strucla z makiem

Ciasto

Masa makowa

Lukier

  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • barwniki

Sposób przygotowania:

Dyniowa strucla z makiem
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn wlewamy do pozostałej mąki. Dokładamy jajko, żółtko, dynię i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy ciepłe, roztopione masło.

Gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Mak gotujemy w mleku przez kilkanaście minut. Przecedzamy i mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Podgrzewamy z miodem, masłem. Dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane orzechy a na końcu ubitą pianę z białka. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na kształt prostokąta.

Smarujemy masą makową i zawijamy. Formę dokładnie natłuszczamy. Wkładamy do niej strucle i równamy. Zostawiamy na około godzinę aż wyrośnie po brzegi formy.

Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Gotową strucle wyjmujemy z formy i zostawiamy aż całkiem wystygnie.

Białko ubijamy dodając sok z cytryny i stopniowo cukier.

Lukier powinien być dość sztywny aby nie ściekał z ciasta. Łączymy z barwnikami i dekorujemy zimną strucle.