Sposób przygotowania:
Dyniowa strucla z makiem
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn wlewamy do pozostałej mąki. Dokładamy jajko, żółtko, dynię i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy ciepłe, roztopione masło.
Gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Mak gotujemy w mleku przez kilkanaście minut. Przecedzamy i mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Podgrzewamy z miodem, masłem. Dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane orzechy a na końcu ubitą pianę z białka. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy masą makową i zawijamy. Formę dokładnie natłuszczamy. Wkładamy do niej strucle i równamy. Zostawiamy na około godzinę aż wyrośnie po brzegi formy.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Gotową strucle wyjmujemy z formy i zostawiamy aż całkiem wystygnie.
Białko ubijamy dodając sok z cytryny i stopniowo cukier.
Lukier powinien być dość sztywny aby nie ściekał z ciasta. Łączymy z barwnikami i dekorujemy zimną strucle.
Gładkie i lśniące odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Mak gotujemy w mleku przez kilkanaście minut. Przecedzamy i mielimy trzykrotnie przez maszynkę. Podgrzewamy z miodem, masłem. Dodajemy ekstrakt migdałowy i posiekane orzechy a na końcu ubitą pianę z białka. Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy przez chwilę. Wałkujemy na kształt prostokąta.
Smarujemy masą makową i zawijamy. Formę dokładnie natłuszczamy. Wkładamy do niej strucle i równamy. Zostawiamy na około godzinę aż wyrośnie po brzegi formy.
Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Gotową strucle wyjmujemy z formy i zostawiamy aż całkiem wystygnie.
Białko ubijamy dodając sok z cytryny i stopniowo cukier.
Lukier powinien być dość sztywny aby nie ściekał z ciasta. Łączymy z barwnikami i dekorujemy zimną strucle.