SUPERPRZEPIS

Mini torcik ziemniaczany

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Mini torcik ziemniaczany Więcej zdjęć (5)

Taki torcik podawać od razu, gorący

Składniki:

Mini torcik ziemniaczany

 

  • ziemniaki - 0,5 kg
  • mąka -1 łyżki
  • jajka -1 szt
  • sól i pieprz -do smaku
  • cebula 0,5 szt
  • tłuszcz do smażenia.
  • ser żółty - 3 plastry
  • polędwica sopocka lub mortadela- 3 plastry
  • musztarda - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Mini torcik ziemniaczany
Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, o drobnych otworach.
Do ziemniaków dodać, jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać masę ziemniaczaną, usmażyć 3 placki z obu stron na złoty kolor.
Na każdym placku położyć plaster polędwicy, sera i łyżeczkę musztardy.
Na wolnym ogniu, pod przykryciem doprowadzić do rozpuszczenia się sera.
Następnie wszystkie 3 placki, połączyć ze sobą, na wierzchu ma być placek ziemniaczany, udekorowany kleksem musztardy .
Mini torcik ziemniaczany
Placki ziemniaczane, podczas smażenia z polędwicą sopocką
Mini torcik ziemniaczany
Placki podczas smażenia z polędwicą i żółtym serem
Mini torcik ziemniaczany
Upieczone placki i wszystkie razem połączone z serem i polędwicą
Mini torcik ziemniaczany
Gotowy torcik wyłożony na talerz i przekroiony na połowę