bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Mini torciki tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Uwielbiam takie desery, kuszą swoim wyglądem. Są bardzo smaczne, krem ma delikatną puszystą konsystencję.

Mini torciki tiramisu

Składniki:

Mini torciki tiramisu

 

  • Biszkopt:

 

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:

 

  • 250 gram serka mascarpone

 

 

  • 80 gram cukru pudru

 

 

 

  • 50 ml. amaretto

 

  • Poncz:

 

  • 300 ml. zimnego naparu kawy

 

  • 150 ml. amaretto

 

  • Dodatkowo:

 

  • 2 op. podłużnych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Mini torciki tiramisu
Białka ubij na sztywną pianę, ubijając stopniowo dodawaj cukier a następnie dodaj po żółtku i ucieraj dalej. Na końcu dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy(25x40cm.) wysmarowanej i wysypanej bułką tartą i piecz ok.25-30 min. w temp.180 stopni.

Jajko sparz wrzątkiem. Żółtko oddziel od białka. Serek mascarpone utrzyj z żółtkiem, śmietanę ubij ze śmietan fixem na sztywno. Z białka ubij pianę, dodaj cukier puder, i stopniowo dodawaj po łyżce bitej śmietany i mascarpone. Na końcu dodaj amaretto. Całość dokładnie wymieszaj.

Z biszkoptu wytnij kółka ,ja wycinałam za pomocą metalowej obręczy. Mi wyszło 8 kółek, to wystarczy na 4 torciki. 4 kółka ułóż na małych talerzykach.

Zimny napar kawy wymieszaj z amaretto. Nasącz nim każdy biszkopt, posmaruj wszystkie biszkopty 1,3 kremu, przykryj kolejnymi biszkoptami, ponownie nasącz ponczem ,1,3 kremu rozsmaruj na bokach i wierzchu.

Podłużne biszkopty przekrój na pół. Boki obłóż biszkoptami ,przyklejając je jeden obok drugiego. Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego, załóż końcówkę do dekoracji i udekoruj wierzch torcików.

Przed podaniem posyp kakao.

Tagi:

ciasta torty