Sposób przygotowania:
Mini torciki z kremem limonkowymETAP 1:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Kolejno dodajemy żółtka i przesianą mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i kakao.
Mieszamy do połączenia składników.
ETAP 2:
Na koniec dodajemy rozdrobnionego w malakserze wafelka i łączymy z masą.
Formę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy równomiernie na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 12 minut. Wyciągamy z piekarnika, usuwamy papier do pieczenia i studzimy.
ETAP 3:
Z wystudzonego biszkoptu rantem cukierniczym wykrawamy 12 kółek o średnicy 6 cm. Każdy torcik będzie się składał z trzech okrągłych biszkopcików.
ETAP 4:
Przygotowujemy krem: sok i skórkę z limonki łączymy z cukrem pudrem i mascarpone.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy w dwóch porcjach do mascarpone delikatnie ze sobą mieszając.
ETAP 5:
Tak przygotowanym kremem przekładamy wykrojone wcześniej biszkopty, smarujemy również wierzch i boki ciastek. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy ją na wierzch każdego torcika i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni, aby utworzyły się "zacieki".
Torciki dekorujemy pokrojonym w trójkąty wafelkiem i plasterkami limonki.