superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Mini zrazy wołowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo lubimy zrazy wołowe, zresztą wołowina jest zdrowa.

Mini zrazy wołowe

Składniki:

Mini zrazy wołowe

 

  • 800 g mięso wołowe,
  • 3 szt ogórek / korniszony,
  • 1 szt cebula biała,
  • 100 g boczek,
  • 3-4 łyżki mąka,
  • 1 ziarenka smaku,
  • 1 łyżeczka sos sojowy,
  • sól zmiękczająca mięso,
  • pieprz czarny ziarnisty Prymat świeżo mielony,
  • czosnek granulowany,
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Mini zrazy wołowe
Mięso wołowe cienko kroimy , jak na kotlety i rozbijamy tłuczkiem do mięsa.doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem do smaku.Ogórek, cebulę i boczek kroimy w cienkie paseczki po czym kładziemy na brzegu kawałka wołowiny i zawijamy dosyć ściśle, aby się nie rozwjiajły zrazy. Obwiązujemy nitką i układamy na patelnię. Smażymy, po czym zalewamy wodą i dusimy około 1 godzinę do miękkości dodając około 1 łyżeczkę ziarenek smaku. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z zimną wodą. Powoli dolewamy do wody z mięsa cały czas mieszając. Dodajemy sos sojowy i jeszcze chwilkę gotujemy.

Tagi:

mięso sosy