szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Miniaturowe babeczki mandarynkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Miniarutowe babeczki mandarynkowo - marchewkowe na jeden kęs.

Miniaturowe babeczki mandarynkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miniaturowe babeczki mandarynkowe

 

  • 90 g mąki tortowej
  • 2 mandarynki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 35 g margaryny Kasia
  • 1 jajko
  • 1 marchewka ok 100 g
  • 3 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Miniaturowe babeczki mandarynkowe
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mandarynki obieramy i kroimy na malutkie kawałeczki. Na suchą patelnię wrzucamy marchewkę i mandarynki, całość mieszamy i podsmażamy ok 4-5 minut. Pod koniec smażenia posypujemy cynamonem. Margarynę roztapiamy. W misce mieszamy makę z praoszkiem do pieczenia i cukrem. Do miski dodajemy jajko, jogurt, roztopioną margarynę i marchewkę z mandarynkami. Całość mieszamy do połączenia składników i przekładamy do małych papilotek. Częśc piekłam w silikonowej foremce do robienia lodu. Pieczemy ok 18-20 minut w 180 stopniach. Wystudzone dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub pisakami.
Miniaturowe babeczki mandarynkowe
Mandarynki kroimy na bardzo male kawałeczki
Miniaturowe babeczki mandarynkowe
Mandarynki podsmażamy z marchewką i cynamonem
Miniaturowe babeczki mandarynkowe
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednlitej masy
Miniaturowe babeczki mandarynkowe
Masę przekłądamy do małych papilotek lub foremek