SUPERPRZEPIS

Miniaturowe bułeczki drożdżowe

  • 5
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Miniaturowe bułeczki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Od kilku dni jestem szczęśliwą posiadaczką kolejnej książki kucharskiej poświęconej drożdżowym bułeczkom i rogalikom. Postanowiłam wypróbować wszystkie przepisy po kolei, a oto pierwszy z nich.

Składniki:

Miniaturowe bułeczki drożdżowe

 

  • 50 dag mąki pszennej typ 650
  • około 250 ml ciepłej wody (nie gorącej)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Miniaturowe bułeczki drożdżowe
Na wstępie chcę wyjaśnić dlaczego moje bułeczki nie mają wzorcowego kształtu – ciasto wyrobił mi mąż, ale kiedy przyszło do formowania bułeczek, nie było go już w domu, a stan moich dłoni nie pozwolił mi dzisiaj ładnie ich ukształtować. Poszłam na łatwiznę, bułeczki są koślawe, ale ich wygląd zupełnie nie wpływa na smak. Drożdże rozpuścić w części ciepłej wody, dodać do nich przesianą mąkę, cukier, sól i masło. Najpierw mieszać łyżką dolewając stopniowo resztę wody. Jeśli jest taka potrzeba, dodać więcej wody – w misce nie powinna zostać sucha mąka. Masę wyłożyć na stolnicę i dłońmi wyrabiać przez 10 minut do otrzymania elastycznego miękkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko przerobić, utoczyć wałek i podzielić go na 16 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. przed włożeniem do piekarnika naciąć bardzo ostrym nożem na krzyż. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu). Wystudzić na kratce kuchennej.
Miniaturowe bułeczki drożdżowe
Do drożdży rozpuszczonych w ciepłęj wodzie dodać pozostałe składniki.
Miniaturowe bułeczki drożdżowe
Ciasto wyrabiać dłonią przez dziesięć minut.
Miniaturowe bułeczki drożdżowe
Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Miniaturowe bułeczki drożdżowe
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.