Sposób przygotowania:
Miniaturowe bułeczki drożdżowe
Na wstępie chcę wyjaśnić dlaczego moje bułeczki nie mają wzorcowego kształtu – ciasto wyrobił mi mąż, ale kiedy przyszło do formowania bułeczek, nie było go już w domu, a stan moich dłoni nie pozwolił mi dzisiaj ładnie ich ukształtować. Poszłam na łatwiznę, bułeczki są koślawe, ale ich wygląd zupełnie nie wpływa na smak. Drożdże rozpuścić w części ciepłej wody, dodać do nich przesianą mąkę, cukier, sól i masło. Najpierw mieszać łyżką dolewając stopniowo resztę wody. Jeśli jest taka potrzeba, dodać więcej wody – w misce nie powinna zostać sucha mąka. Masę wyłożyć na stolnicę i dłońmi wyrabiać przez 10 minut do otrzymania elastycznego miękkiego ciasta. Ciasto przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko przerobić, utoczyć wałek i podzielić go na 16 części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. przed włożeniem do piekarnika naciąć bardzo ostrym nożem na krzyż. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez termo obiegu). Wystudzić na kratce kuchennej.
gosia56
edytaha
Oczywiście Gosiu, dla Ciebie zawsze :)
kołczu
edytaha
Dziekuję Robercie :) Książka względnie gruba, tylko pięćdziesiąt parę przepisów, ale wszystkie zachęcające, trudno zdecydować, który wybrać :) Wczoraj przetestowałam dopiero drugi, ale wierzę, że sobie poradzę :)
iziona