Sposób przygotowania:
Domowe bułeczki drożdżowe.
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto drożdżowe. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na sicie. Rozkruszyć w misce drożdże, dodać cukier, następnie wbić jajka. następnie dodać mleko i margarynę posiekaną wcześniej, wszystkie składniki wymieszać i odstawić na około 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć lnianą ściereczką. W dalszej kolejności wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą i lśniącą, gładką masę. Z ciasta formować kuleczki, do spłaszczać w dłoniach, do środka nakładać nadzienie - dżem i sklejać dokładnie, formując kulki i układać bułeczki na blasze natłuszczonej wcześniej. Wykonać kruszonkę, w tym celu zależy masło, cukier i mąkę porozcierać nakładać kruszonkę na bułeczki. aby utworzyła się kruszonkaWstawić do piekarnika.do temperatury około 180 stopni C i piec do uzyskania złotego koloru. Gdy ciasto zarumieni się wówczas można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 50-60 minut. Wyjąć, ostudzić i delektować się pysznym smakiem.
Pyza