Sposób przygotowania:
Odrywane bułeczki drożdżowe
Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło.Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz chwilkę wyrabiamy. Dno średniej formy wykładamy papierem do pieczenia , a boki natłuszczamy. Ciasto dzielimy na kawałeczki ( ja mówię na to : " jak się urwie " ) i formujemy bułeczki. Układamy obok siebie w formie. Odstawiamy na ok. 20 minut. Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach. Posypujemy obficie ciasto. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.