Sposób przygotowania:
Miniaturowe muffinki bananowe
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Blaszki na miniaturowe muffinki wyłożyć papilotkami.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do jednej miseczki przesiać przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodać cukier i płatki owsiane, wymieszać łyżką.
Do drugiej miski włożyć umytego i branego banana, rozgnieść go widelcem. Dodać mleko, olej, sok z cytryny i jajko. Płynne składniki krótko zmiksować.
Zawartość miski z płynnymi składnikami przelać do miski z mąką. Wszystko razem wymieszać łyżką tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Dodać posiekaną czekoladę, jeszcze raz lekko zamieszać.
Małą łyżeczką nakładać ciasto do papilotek.
Wierzch muffinek można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.
Piec około 15 minut.
Jeśli podwoimy ilość składników, możemy upiec 12 sztuk muffinów standardowej wielkości. Trzeba je wówczas dłużej trzymać w piekarniku.
Blaszki na miniaturowe muffinki wyłożyć papilotkami.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do jednej miseczki przesiać przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodać cukier i płatki owsiane, wymieszać łyżką.
Do drugiej miski włożyć umytego i branego banana, rozgnieść go widelcem. Dodać mleko, olej, sok z cytryny i jajko. Płynne składniki krótko zmiksować.
Zawartość miski z płynnymi składnikami przelać do miski z mąką. Wszystko razem wymieszać łyżką tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Dodać posiekaną czekoladę, jeszcze raz lekko zamieszać.
Małą łyżeczką nakładać ciasto do papilotek.
Wierzch muffinek można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.
Piec około 15 minut.
Jeśli podwoimy ilość składników, możemy upiec 12 sztuk muffinów standardowej wielkości. Trzeba je wówczas dłużej trzymać w piekarniku.