edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Miniaturowe muffinki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Maleńkie ciasteczka z dodatkiem czekolady i płatków owsianych

Miniaturowe muffinki bananowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miniaturowe muffinki bananowe

 

  • Składniki na 48 sztuk:
  • 48 papilotek o średnicy dna 2 cm
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 8 dag brązowego cukru trzcinowego
  • 2 dag płatków owsianych
  • 1 banan średniej wielkości
  • około 3/5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • małe jajko
  • aromat cytrynowy
  • 3 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Miniaturowe muffinki bananowe
Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
Blaszki na miniaturowe muffinki wyłożyć papilotkami.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Do jednej miseczki przesiać przez sitko mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Dodać cukier i płatki owsiane, wymieszać łyżką.
Do drugiej miski włożyć umytego i branego banana, rozgnieść go widelcem. Dodać mleko, olej, sok z cytryny i jajko. Płynne składniki krótko zmiksować.
Zawartość miski z płynnymi składnikami przelać do miski z mąką. Wszystko razem wymieszać łyżką tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Dodać posiekaną czekoladę, jeszcze raz lekko zamieszać.
Małą łyżeczką nakładać ciasto do papilotek.
Wierzch muffinek można przed pieczeniem posypać grubym brązowym cukrem.
Piec około 15 minut.
Jeśli podwoimy ilość składników, możemy upiec 12 sztuk muffinów standardowej wielkości. Trzeba je wówczas dłużej trzymać w piekarniku.
Miniaturowe muffinki bananowe
Ciasto na muffiny nie powinno być zbyt dokładnie zmiksowane, wystarczy, że składniki się tylko połączą.
Miniaturowe muffinki bananowe
Papilotki napełnić przygotowanym ciastem, ja nałożyłam go zbyt dużo...