darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Miniserniczki z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miniserniczki z wiśniami

Miniserniczki z wiśniami

Składniki:

Miniserniczki z wiśniami

 

  • 30 dag mąki
  • 10 dag masła
  • op. cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Na masę:
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 10 dag masła
  • 7 łyżek cukru pudru
  • op. budyniu śmietankowego

 

  • Ponadto:
  • 50 dag wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Miniserniczki z wiśniami
Masło posiekać z mąką, dodać cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut. Twaróg zemleć, masło stopić, ostudzić. Żółtka utrzeć z 7 łyżkami cukru pudru. Do masy dodać ser, budyń w proszku i stopione masło, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, połączyć z masą. Ciasto rozwałkować, wylepić dno i boki foremek, nakłuć widelcem. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową, wyrównać wierzch i układać wydrylowane wiśnie. Piec serniczki jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni.