Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mintaj z pikantną gruszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zrobienie czegoś sensownego z mrożonych filetów ( to znaczy kupionych już zamrożonych) graniczy z cudem.

Mintaj z pikantną gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mintaj z pikantną gruszką

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj z pikantną gruszką
Filety rozmrozić . Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków).Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno .Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby). Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym. Rybę wyjąć z marynaty i ponownie osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć filety na rumiano z obu stron. Podawać z gruszką i kawałkiem cytryny.
Mintaj z pikantną gruszką
Filety z mintaja marynować w soku z cytryny- otartej skórce cytrynowej i oleju
Mintaj z pikantną gruszką
Posoloną- posypaną mieloną papryką i oprószoną mąką rybę usmażyc na rumiano
Mintaj z pikantną gruszką
Gruszki obrać i obgotować w wodzie z cukrem - cytryną i goździkiem
Mintaj z pikantną gruszką
Przygotować pikantną salsę z pomidora - marynowanego czerwonego pieprzu i dodatków a potem wypełnić nią gruszki