Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Mintaj po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lubię smak ryby duszonej w warzywach...

Mintaj po grecku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mintaj po grecku

 

  • 1/2 kg- mintaj,
  • 3 szt- marchew,
  • 1/2 szt- seler,
  • 3 szt- cebula,
  • 1 szt- papryka czerwona,
  • 1/2 szklanki- groszek zielony,
  • 1 łyżeczka- przyprawa do ryb,
  • 1/2 szklanki- sok pomidorowy,
  • 60 g- masło,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz czarny grubomielony ,
  • 1/2pęczka- koper

Sposób przygotowania:

Mintaj po grecku
Oskrobać warzywa. Marchew i selera zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w talarki a paprykę w kostkę. Mintaja obsmażyć na maśle( 30 g). Cebulę zeszklić na maśle( 30 g). Do rondla wrzucić cebulę, marchew, selera, paprykę i zielony groszek, podlać sokiem pomidorowym i wodą( około 3/4 szklanki). Posolić i dusić około 15 minut. Po tym czasie delikatnie rozsunąć warzywa na boki i dołożyć rybę. Doprawić przyprawą do ryb, pieprzem i koperkiem dusić kolejne 15 minut- tak aby ryba nie była surowa a warzywa się rozlatywały. Podawać z ryżem
Mintaj po grecku
Mintaj 2
Mintaj po grecku
Mintaj 3