2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Mintaj w kukurydzianym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna.

Mintaj w kukurydzianym cieście

Składniki:

Mintaj w kukurydzianym cieście

 

  • 6 kostek mintaja

Ciasto:

  • 10 dag mąki kukurydzianej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka mieszanki ziołowej do ryby-bazylia, pietruszka,oregano, cebula suszona, czosnek, mięta, imbir
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mintaj w kukurydzianym cieście

Ciasto:

Mintaj w kukurydzianym cieście
z podanych składników przygotowujemy ciasto

Mąkę pszenną mieszamy z ziołami i mąką kukurydzianą dodajemy sól do smaku, wlewamy zimną wodę i miksujemy mikserem do uzyskania gęstego ciasta-jak na naleśniki.

ETAP 2:

Mintaj w kukurydzianym cieście
mintaja zanurzamy w cieście kukurydzianym

Kostki mintaja-mrożone zanurzamy w cieście.

ETAP 3:

Mintaj w kukurydzianym cieście
zanurzone w cieście ryby smażymy na oleju

Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem, aby panierka była grubsza.
Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką.