SUPERPRZEPIS

Mintaj w marynacie kwiatowej

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Mintaj w marynacie kwiatowej Więcej zdjęć (5)

Spróbowałam połączyć prostą marynatę do ryb z mieszanką ,, Kwiatów spożywczych" Kotanyi i miodem .Trochę ryzykowałam bo robiłam pierwszy raz

Składniki:

Mintaj w marynacie kwiatowej

 

  • 1 płat ( filet ) mintaja bez skóry
  • 1 łyżka przyprawy ,,Kwiaty spożywcze " Kotanyi (mieszanka mięty pieprzowej , kwiatów róży, malwy i słonecznika )
  • 1/2 cytryny
  • plasterek świeżego imbiru
  • 1 listek Kafiru
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w marynacie kwiatowej
Rybę umyć i osuszyć dokładnie ( jeśli była mrożona - rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć wodę za pomocą kuchennych ręczników kuchennych ). Mieszankę kwiatową zalać 3 łyżkami gorącej wody , przykryć i zostawić do ostygnięcia .Przygotować marynatę z zaparzonych kwiatów , 1/2 szklanki oleju z pestek winogron , soku z cytryny , 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu, miodu . Rybę pociąć na porcje . Ułożyć w pojemniku i zalać marynatą . Przykryć i zostawić na kilka godzin . Wyjąć z marynaty . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Rybę posolić , posypać pieprzem i oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej wrzucić imbir, listek Kafiru i chwile smażyć aromatyzując olej ( potem imbir i Kafir zdjąć z patelni ) . Na gorącym oleju smażyć na rumiano rybę z obu stron . Ryba nabiera egzotycznego smaku . Pachnie cytryną , imbirem z lekką nutą kwiatową . Miód przełamuje ostrość imbiru , pieprzu i niweluje ostry zapach i smak ryb morskich .Jest pyszna . Okazuje się , że warto łamać stereotypy - kwiaty nie tylko w wazonie ale i na talerzu . A jak już na talerzu to nie tylko świeże w sałatce ale i suszone w innych potrawach .
Mintaj w marynacie kwiatowej
po za tradycyjnymi składnikami - suszone kwiaty , imbir i Kafir
Mintaj w marynacie kwiatowej
Rybe marynowac kilka godzin by przeszła aromatem składników
Mintaj w marynacie kwiatowej
Olej do smażenia aromatyzujemy imbirem i Kafirem do smaku
Mintaj w marynacie kwiatowej
Posoloną , posypaną pieprzem i oprószona mąką rybę smażymy na rumiano