zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Mintaj w pierzynce z marchewki i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

smaczna ryba podawana na zimno

Mintaj w pierzynce z marchewki i pora Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mintaj w pierzynce z marchewki i pora

 

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w pierzynce z marchewki i pora
Mintaja umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Potem obtaczać je w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron po czym układać jeden obok drugiego np. w formie do zapiekania. Pora i marchew oczyścić, umyć i pora posiekać dość grubo a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić pora i marchew i smażyć 5 minut. Potem wlać bulion, dodać liść i ziele oraz sól i pieprz i dusić wszystko prawie do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować i ewentualnie doprawić. Gorącym sosem warzywnym polać rybę i zostawić do ostygnięcia. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach gdy się przegryzie.
Mintaj w pierzynce z marchewki i pora
Etap 1usmażyć kawałki mintaja na złoty kolor
Mintaj w pierzynce z marchewki i pora
Etap 2potem przygotowac marchewkę i pora ..