Sposób przygotowania:
Mintaj w pierzynce z marchewki i pora
Mintaja umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Potem obtaczać je w mące i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron po czym układać jeden obok drugiego np. w formie do zapiekania. Pora i marchew oczyścić, umyć i pora posiekać dość grubo a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na drugiej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić pora i marchew i smażyć 5 minut. Potem wlać bulion, dodać liść i ziele oraz sól i pieprz i dusić wszystko prawie do miękkości marchewki. Następnie dodać koncentrat, wymieszać, zagotować i ewentualnie doprawić. Gorącym sosem warzywnym polać rybę i zostawić do ostygnięcia. Ryba najlepiej smakuje po dwóch, trzech dniach gdy się przegryzie.