Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Miodowa golonka na piwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Miodowa golonka na piwie to sycące i aromatyczne danie dla smakoszy. Przygotowanie jest proste, efekt końcowy zwala z nóg. Zobacz jak przygotować smaczną golonkę.

Miodowa golonka na piwie

Składniki:

Miodowa golonka na piwie

 

Sposób przygotowania:

Miodowa golonka na piwie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Golonkę oczyszczamy. Cebule obieramy kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki. W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy. Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą. Podlewamy niewielką ilością piwa. Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem. Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku do zrumienienia. Podajemy gorące!