Sposób przygotowania:
Miodowa golonka na piwie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Golonkę oczyszczamy. Cebule obieramy kroimy na ćwiartki. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy na kawałki. W dużym garnku gotujemy wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy. Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą. Podlewamy niewielką ilością piwa. Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą piwa oraz powstającym sosem. Miód mieszamy z odrobiną piwa i kiedy golonka będzie już miękka smarujemy ja miodową glazurą i zostawiamy w piekarniku do zrumienienia. Podajemy gorące!
Nina W.