Sposób przygotowania:
Miodowe lody żurawinowe
200 g suszonej żurawiny zalewamy połową szklani ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby żurawina zmiękła. Przygotowujemy bazę lodów- żółtka z miodem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas miksując nad gorącą kąpielą wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane mleko. Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad. Masę studzimy i schładzamy w lodówce. Namoczoną w mleku żurawinę blendujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy żurawinę z mascarpone, ubitą z ekstraktem waniliowym kremówkę oraz sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy. Całość albo przekładamy do lodziarki na godzinny program- jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej żurawiny- albo przekładamy w dużym pojemniku do zamrażalnika, pamiętając by co ok. 30 minut masę zmiksować- i tak ok. 4 razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g suszonej żurawiny. Smaczne, zimowe lody gotowe. Idealne jako samodzielny deser podany z gorącą polewą czekoladową, czy jako dodatek do gorącej szarlotki. Polecam!
jaNina
Ewa
Bardzo smakowite :) . Nie ma to jak domowe lody, a w wydaniu świątecznym z żurawiną wychodzą naprawdę super. :) Pozdrawiam serdecznie :) .