Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Miodowe lody żurawinowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne domowe lody na bazie miodu i żurawiny przełamane sokiem z cytryny. Pyszny deser na świąteczny czas.

Miodowe lody żurawinowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe lody żurawinowe

 

  • Składniki:
  • Baza:
  • 4 żółtka
  • 100 g miodu akacjowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwej wanilii- najlepiej domowej roboty
  • szklanka mleka
  • Ponadto:
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki mleka
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki + 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • sok z połowy cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowe lody żurawinowe
200 g suszonej żurawiny zalewamy połową szklani ciepłego mleka. Odstawiamy, żeby żurawina zmiękła. Przygotowujemy bazę lodów- żółtka z miodem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę. Kiedy już zbieleją, cały czas miksując nad gorącą kąpielą wodną dolewamy wolnym strumieniem zagotowane mleko. Miksujemy do uzyskania gęstej masy- czyli do momentu, kiedy na łyżce po przeciągnięciu palcem krem pozostawi wyraźny ślad. Masę studzimy i schładzamy w lodówce. Namoczoną w mleku żurawinę blendujemy z serkiem mascarpone na gładką masę. Do zimnej bazy jajeczno miodowej dodajemy żurawinę z mascarpone, ubitą z ekstraktem waniliowym kremówkę oraz sok z cytryny- całość delikatnie mieszamy, aby nie utracić puszystości masy. Całość albo przekładamy do lodziarki na godzinny program- jeśli wybieramy tą opcję, to 2 minuty przed końcem należy pamiętać, aby dodać pozostałe 50 g suszonej, nieco przesiekanej żurawiny- albo przekładamy w dużym pojemniku do zamrażalnika, pamiętając by co ok. 30 minut masę zmiksować- i tak ok. 4 razy- podczas ostatniego miksowania dodajemy 50 g suszonej żurawiny. Smaczne, zimowe lody gotowe. Idealne jako samodzielny deser podany z gorącą polewą czekoladową, czy jako dodatek do gorącej szarlotki. Polecam!
Miodowe lody żurawinowe
Etap 1 Miodowe lody żurawinowe - konsystencja bazy lodowej
Miodowe lody żurawinowe
Etap 2 Miodowe lody żurawinowe -przygotwanie masy żurawinowej
Miodowe lody żurawinowe
Etap 3 Miodowe lody żurawinowe - etap mrożenia, dodanie w ostatnich 2 minutach suszonej żurawiny
Miodowe lody żurawinowe
Etap 4 Miodowe lody żurawinowe gotowe zamrożone lody

Tagi:

domowe lody