Sposób przygotowania:
Miodownik z orzechami i masą grysikową
Ciasto : Miód, jajka, śmietanę i cukier zmiksować. Mąkę, sodę wymieszać, zetrzeć do niej masło, wymieszać za pomocą miksera. Do mąki z masłem wlać mieszankę płynną i połączyć składniki. Potem wyłożyć na blat i zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i wałkować najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym na wymiar blaszki ( 21 x 28 cm ). Dwa placki piec osobno przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Na patelnię wrzucić orzechy, chwilę je podgrzewać, dodać miód i dalej chwilę podgrzewać aż miód oblepi orzechy. Potem wyłożyć je na trzeci placek i wstawić blaszkę także na 15 minut do piekarnika. Upieczone placki wystudzić. Masa : Do garnka wlać mleko, wsypać cukier puder trzcinowy i zagotować. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę energicznie mieszając aby nie było grudek i gotować kilka minut po czym wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem w misce i dodając po łyżce zimnej kaszy utrzeć masę. Przełożenie : Na stabilnym podłoży położyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę masy, przykryć drugim lekko dociskając. Ponownie wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem z orzechami, lekko docisnąć. Ciasto odstawić w chłodne miejsce aby placki zmiękły. Miodownik najlepszy jest na trzeci dzień.