2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Żydowski miodownik z pijaną śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Miodownik nie musi być nudny ten powstał z kilku przepisów -smaczny i efektowny z kremem czekoladowym i pijaną śliwką ...

Żydowski miodownik z pijaną śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żydowski miodownik z pijaną śliwką

 

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 7 dag masła
  • 3 łyzki naturalnego miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

 

  • Krem czekoladowo-śliwkowy:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 3 zółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 200 ml wódki czystej

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropli olejku cytrynowego

 

  • Dodatkowo:
  • słoiczek powideł śliwkowych domowej roboty

Sposób przygotowania:

Żydowski miodownik z pijaną śliwką
Ciasto miodowe: Mąkę pszenną przesiać na stolnicę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukrem,wbić jajka,dodać pokrojone płatki zimnej margaryny,wlać płynny miód i zagnieść dosyć luźne ciasto. Podzielić na trzy równe części.Wylepić ciastem prostokątna keksówkę o wymiarach 12/39 cm wyłożona wcześniej pergaminem ,włożyć do piekarnika i piec 15 minut w temp 180*c na jasnobrązowy kolor.W ten sposób upiec wszystkie trzy placki.Odstawic do wystygnięcia.Krem czekoladowo- śliwkowy: Śliwki suszone pokroić w kostkę zalać wódką i zostawić tak w naczyniu najlepiej szklanym na 12 godzin.Po tym czasie nadmiar wódki wylać a śliwki lekko odcisnąć.Zagotować w rondlu 2 szklanki mleka z cukrem,w reszcie rozmieszać makę pszenna i ziemniaczaną tak aby nie było grudek i wlać do gotującego sie mleka i ugotować budyń. Zostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch z żółtkami i kakao dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas mieszajac,pod koniec ubijania dodać pijaną śliwkę i mikserem wymieszać.Lukier: Białko wyjęte z lodówki-musi być dobrze schłodzone,ubić na sztywną pianę,dodać przesiany przez drobne sitko cukier puder i ubijać mikserem do białości pod koniec dodać kilka kropli olejku cytrynowego.Przełożenie: Pierwszy miodownik posmarować powidłami śliwkowymi,wyłożyć połowę masy z pijaną sliwką przykryć drugim miodownikiem i ponownie krem ,powidła i ciasto.Polukrować wierzch ciasta udekorować skórką pomarańczową. Wynieść w chłodne miejsce aby placki zmiękły ale nie do lodówki.najlepiej smakuje za 2-3 dni. Smacznego życzę:)
Żydowski miodownik z pijaną śliwką
z podanych składników zagniatamy ciasto z miodem
Żydowski miodownik z pijaną śliwką
dzielimy ciasto na trzy częsci i pieczemy placki
Żydowski miodownik z pijaną śliwką
robimy czekoladowy krem z pijaną śliwką..
Żydowski miodownik z pijaną śliwką
pierwszy placek smarujemy powidłami i kremem znów placek powidła krem lukrujemy