2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Miodownik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14

W moim domu na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodownika pełnego orzechów miodu zatopionego w karmelu .......

Miodownik z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z orzechami

 

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

 

  • Krem śmietankowy:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Miodownik z orzechami
Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzielić na dwie części wylepić dwie jednakowe duże blaszki do pieczenia wyłożone papierem pergaminowym.Jedną wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut. Masa orzechowa: Orzechy lekko rozdrobnić tłuczkiem do mięsa-nie na miazgę! w rondelku roztopić margarynę z cukrem wsypać orzechy dodać miód i na wolnym ogniu mieszając gotować około 10 minut,gorąca masę wylać na jedną wylepioną część ciasta i piec również 15 minut tak jak ciasto pierwsze. Tak przygotowane placki wystudzić.Przygotować krem: Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem. Przełożyć miodownik schłodzić.Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień.
Miodownik z orzechami
z podanych składników przygotowujemy ciasto miodowe
Miodownik z orzechami
orzechy gotujemy z miodem margaryną i cukrem
Miodownik z orzechami
ugotowane orzechy wylewamy na ciasto miodowe i pieczemy
Miodownik z orzechami
upieczone placki przekładamy kremem śmietankowym