SUPERPRZEPIS

Śnieżnobiały miodownik

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Śnieżnobiały  miodownik Więcej zdjęć (5)

Przepisów na miodowniki jest pewno tyle ile kucharek.Miodownik w tym wydaniu jest delikatny i pyszny.

Składniki:

Śnieżnobiały miodownik

 

  • Tortownica o średnicy 22 cm
  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 łyżki miody,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Śmietanka do przełożenia:
  • 0,5 l śmietanki 30%,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku

 

  • Dodatkowo do wykończenia:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 0,5 tabliczki białej czekolady (50 gram),
  • Kilka złotych perełek dekoracyjnych

 

Sposób przygotowania:

Śnieżnobiały miodownik
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: margarynę, jajka, miód, sodę , proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy . Nakłuwamy widelcem i pieczemy osobno 4 miodowe blaty. (około 15 min każdy w 180°C).Po upieczeniu placki studzimy.

PRZEŁOŻENIE: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Po dokładnym wymieszaniu wlewamy żelatynę. Szybko miksujemy ,by połączyła się ze śmietanką. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy wcześniej upieczone placki miodowe. Po przełożeniu torcik odstawiamy do chłodu do zastygnięcia.

WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, po czym studzimy. Śmietankę ubijamy. Następnie dodajemy do niej cukier (miksujemy), a potem wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy. Gotową śmietankę wylewamy na wcześniej wykonany tort. Staramy się, by spływająca śmietanka utworzyła na brzegach coś w rodzaju zimowych sopli. Po wylaniu śmietanki tort ponownie wkładamy do lodówki by śmietanka stężała. Między czasie rozpuszczamy czekoladę. Rozpuszczoną wylewamy cienką warstwą na szklaną powierzchnię. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie za pomocą noża wykonujemy dekoracyjne ruloniki. Układamy je na powierzchni miodownika. Dodatkowo posypujemy górę złotymi perełkami. GOTOWE!!!
Śnieżnobiały  miodownik
Składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto
Śnieżnobiały  miodownik
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części. Każda część pieczemy osobno
Śnieżnobiały  miodownik
Upieczone plaski studzimy przed przełożeniem
Śnieżnobiały  miodownik
Przygotowujemy śmietankę i przekładamy placki. Pozostawiamy do zastygnięcia w chłodzie.