Sposób przygotowania:
Miodownik z polewą orzechową
Z podanych składników zagniatamy ciasto . Schładzamy 30 minut . dzielimy na 3 części . Wałkujemy 3 placki . Każdy pieczemy oddzielnie w prostokątnej blaszcze okolo 10-15 minut w 200 C. Studzimy każdy . Masa:gotujemy mleko z cukrem , wsypujemy kaszę mannę , mieszamy . Studzimy . Margarynę ucieramy , dodajemy po łyżce kaszy manny , namoczoną garść rodzynek i pokrojoną garść śliwek , ucieramy na puszystą masę . Polewa :rozpuszczamy masło z cukrem , wlewamy miód , mieszamy , zestawiamy z ognia , wsypujemy orzechy . Blaty ciasta przekladamy masą , górę zalewamy polewą . Gdy polewa zastygnie , ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą , wynosimy w chłodne miejsce na 2 -3 dni , aby ciasto nasiąkło masą i było miękkie .