pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Miodownik z masą śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pycha placek, udekorować wg uznania

Miodownik z masą śmietankową

Składniki:

Miodownik z masą śmietankową

 

  • CIASTO,
  • 10 szklanek mąki
  • 2,5 szklanki cukru
  • 7 łyżek miodu,
  • 8 jajek
  • 2,5 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • MASA:
  • 1,5 litra śmietany 30 proc.
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • powidła

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą śmietankową
Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać cukier i sodę oczyszczoną. Następnie zrobić rowek i wbić jajka, dodać miód, a na koniec margarynę. Posiekać nożem. W razie konieczności dodać jeszcze mąki. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą piec osobno w temp. 180 st. na złoty kolor. Piec ok. 10-15 minut. Upieczone wyjąć, ostudzić. MASA: Przygotować żelatynę, dać do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę. Wymieszać wszystko. Jeden placek posmarować dużą ilością powideł. Wyłożyć na niego połowę masy, przykryć drugim ciastem. Drugie ciasto posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć trzecim plackiem. Udekorować wg uznania. Np. posypką cukierkową lub startą czekoladą.