Sposób przygotowania:
Miodownik z masą śmietankową
Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać cukier i sodę oczyszczoną. Następnie zrobić rowek i wbić jajka, dodać miód, a na koniec margarynę. Posiekać nożem. W razie konieczności dodać jeszcze mąki. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą piec osobno w temp. 180 st. na złoty kolor. Piec ok. 10-15 minut. Upieczone wyjąć, ostudzić. MASA: Przygotować żelatynę, dać do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i żelatynę. Wymieszać wszystko. Jeden placek posmarować dużą ilością powideł. Wyłożyć na niego połowę masy, przykryć drugim ciastem. Drugie ciasto posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć trzecim plackiem. Udekorować wg uznania. Np. posypką cukierkową lub startą czekoladą.