wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Satay z kurczaka z orzeszkowym sosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Egzotyczne danie na grilla - kurczak w marynacie z mleka kokosowego, curry, kolendry i chilli, podany z pysznym sosem z orzeszków ziemnych. Wyższy poziom grillowania.

Satay z kurczaka z orzeszkowym sosem

Składniki:

Satay z kurczaka z orzeszkowym sosem

 

  • 1.5 kg mięsa z kurczaka – piersi albo udka

 

  • Marynata:
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • po ½ łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i ostrej papryki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

 

  • Sos orzeszkowy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 mała cebula- posiekana
  • 1 strączek chilli
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ¼ szklanki pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

Satay z kurczaka z orzeszkowym sosem
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.

Mięso pokroić na kawałki i zanurzyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.

Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.

Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią.

Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.